9 Nisan 2017 Pazar

SIRADIŞI MEKANLAR

Herkesin alışık olduğu mekan vardır bir de nadir bulunan farklı mekanlar. Bu başlığımızda o sıradışı ilginç bir o kadar güzel mekanları incelicez arkadaşlar :) 

 RJUKAN KASABASI 



Ben bu kasabayı bir belgeselde görmüştüm ilk ve çok ilgimi çekti. Her coğrafi, bölgede yaşayanlar bizim kadar şanslı değiller. Rjukan kasabasını diğer mekanlardan farklılaştıran özelliği bu kasaba coğrafi özelliklerinden dolayı güneş almıyor. Coğrafya ve teknolojinin birleşiminden çözüm yolu olarak yerliler için bir sistem geliştiriliyor.




Norveç'in başkenti Oslo'nun 150 kilometre batısındaki Rjukan kasabası yılın 6 ayını karanlıkta geçiriyordu. Kasaba sakinlerinin derdine 20’nci yüzyıl başında ortaya atılan bir fikir çare oldu.Herbiri 17’şer metrekarelik 3 ayna, güneşi kendiliğinden takip etmek üzere bilgisayar tarafından yönlendiriliyor. Aynalar, kasaba meydanına yaklaşık 600 metrekarelik bir aydınlık sağlıyor.


Günümüzde 3 bin 500 kişinin yaşadığı Rjukan kasabasına aynaların bölgeye gelen turist sayısını artırması umuluyor. Ayrıca Rjukan’ın 2015’te UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Listesi'ne eklenmesi hedefleniyor. Avusturya’nın Tirol bölgesindeki Rattenberg köyünde de benzer bir proje gündeme gelmiş ancak hayata geçirilmemişti. 


El Peñón de Guatapé kayalığı


Enfes görüntüüyle adeta görsel şölen. Herkes en tepede kalıp arada huzur bulmak isterdi herhalde :)




Kolombiya`daki El Peñón de Guatapé kayalığı 385 metre yükseklikte ve yaklaşık 11.000.000 ton ağırlığında olduğu düşünülüyor. Basamak sayısı: 740
El Penol olarak da anılan bu yer aslında Tahami yerlilerinin Guatape kayalığının tepesinde ibadet için kullandığı bir düzlük. Seni 200 metre yukarı taşıyacak olan bu 740 basamak, kayanın içine oyulan dikey bir boşluğun içerisinde yer alıyor.



Bu gün sıradışı mekanlardan bu kadar bir sonraki baylaşıma kadar bol bilgili günler :)

1 yorum:

  1. Tepeye çıktım. Yukarı çıkmak belki yarım saat sürmüştür. Yukarı çıkınca 360 derece görülebilen muhteşem bir manzarası var.

    YanıtlaSil